Ο γύρος, η ιστορία και οι θερμίδες του.

Γύρος ονομάζεται το έδεσμα που αποτελείται από κομμάτια χοιρινού κρέατος από διάφορα μέρη του ζώου. Το νοστιμότερο γύρο τον κάνει κρέας από το λαιμό του χοίρου. Ονομάζεται από την ελληνική γύρα ή αλλιώς περιστροφή που κάνει το κρέας στην κατακόρυφη μεταλλική σούβλα που περνιέται για να ψηθεί γύρω από τον άξονά της, με τη φωτιά στη μια πλευρά. Ο γύρος φτιάχνεται και με κιμά – όπως το γνωστό ντονερ – αλλά και με κρέας κοτόπουλου. Προσφέρεται τυλιγμένος σε πίτα (άζυμο ψωμί), αλλά και ως μερίδα. Σερβίρεται με διάφορες σαλάτες – χαρακτηριστικότερη το τζατζίκι -ντομάτα, κρεμμύδι και τηγανητές πατάτες. Σήμερα στην Ελλάδα ο γύρος με κιμά έχει απαγορευθεί με σχετική αγορανομική διάταξη λόγω των υγειονομικών παραβάσεων που είχαν σημειωθεί.

Ιστορία

Τα μικρομάγαζα που άνοιξαν το 1922-1923 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μετά τον πόλεμο εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνιά τηςΕλλάδας. Οι συνταγές του γύρου εξαπλώθηκαν με την μετανάστευση ως τηνΑμερική και την Αυστραλία.

Στην Γερμανία και την Γαλλία το ντόνερ αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο έτοιμο φαγητό, ενώ και ο χοιρινός γύρος των Ελλήνων αποτελεί γνωστό φαγητό. Νέες γεύσεις προστέθηκαν, ενώ υπάρχουν πλέον και ο “πράσινος ή οικολογικός γύρος” και ο “παιδικός γύρος”.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και τη Αλεξανδρούπολη πωλείται ακόμη και μέσω του διαδικτύου.

Θερμίδες

Συνήθως ένας γύρος με αλάδωτη πίτα έχει γύρω στις 350 με 400 θερμίδες, όμως επειδή πολλά καταστήματα ζεσταίνουν τη πίτα μέσα στο λίπος ή την λαδώνουν, η πίτα απορροφά το λίπος και έτσι μπορεί να φτάσει μέχρι τις 710 θερμίδες.