Το ντονέρ κεμπάπ

Tο ντονέρ κεμπάπ (Τουρ. döner kebap), που σημαίνει «σούβλα που γυρίζει» είναι η ονομασία ένος τουρκικού φαγητού στο οποίο χρησιμοποιείται αρνίσιο κρέας,μοσχαρίσιο ή κοτόπουλου. Παραλλαγές του ντονέρ κεμπάπ περιλαμβάνουν το “Σουτζούκ Ντόνερ” δηλ. ντονέρ από σουτζούκι και το “Μπαλίκ Ντόνερ”, ντόνερ που παρασκευάζεται με φιλέτο ψαριού. Αντίστοιχα μεσογειακά και μεσανατολίτικα φαγητά είναι το σαβαρμά (shawarma) και ο γύρος. Το ντόνερ αποτελεί σήμερα ένα από τα αγαπημένα έτοιμα φαγητά στον κόσμο.

Ιστορία του Ντονέρ Κεμπάπ

Το σημερινό ντόνερ προέρχεται από το παλαιότερο ολτού κεμπάπ (oltu kebap). Το Ολτού είναι μια μικρή πόλη κοντά στο Ερζερούμ στην Τουρκία. Στην αρχική μορφή του, το κρέας ψηνόταν οριζόντια και τα κομμάτια κρέατος κόβονταν πιο χοντρά. Η σημερινή μορφή έγινε τον 19ο αιώνα στην Προύσα. Σε πολλές πόλεις της Τουρκίας η αρχική μορφή του σερβίρεται ακόμα σε εστιατόρια.

Σήμερα, το ντόνερ σερβίρεται σαν σάντουιτς μέσα σε τουρκική πίτα. Ο τρόπος σερβιρίσματος του ντόνερ με σαλάτα και σως δημιουργήθηκε από Τούρκους μετανάστες του Βερολίνου το 1971, ώστε να γίνει το γεύμα πιο ελκυστικό για τους Γερμανούς πελάτες. Το ντόνερ είναι από την δεκαετία του 1980 το πιό δημοφιλές έτοιμο φαγητό στην Γερμανία.