Το τζατζίκι κάνει καλό στην καρδιά!

Το τζατζίκι, οι πιπεριές τουρσί και η σκορδαλιά είναι οι μεζέδες της… καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος. Νέες έρευνες αρχίζουν να ξεκλειδώνουν τις μυστικές ιδιότητες που κρύβει το σκόρδο·

Oι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμας απομόνωσαν το 2007 χυμό σκόρδου και προσέθεσαν μικροποσότητες ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα κύτταρα άρχισαν να παράγουν υδρόθειο στην επιφάνειά τους. Εν συνεχεία προσέθεσαν στον χυμό μια τομή από αορτή αρουραίου και διαπίστωσαν ότι το αιμοφόρο αγγείο χαλάρωσε μέσα σε λίγα λεπτά εξαιτίας της παραγωγής υδρόθειου. Συμπέρασμα: το σκόρδο ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Τα πειράματα αυτά άλλαξαν λίγο-πολύ τη θεωρία των επιστημόνων γύρω από το σκόρδο. Κι αυτό γιατί μέχρι τότε οι περισσότερες έρευνες εστίαζαν στην αλισίνη- κύριο συστατικό του σκόρδου- και στις φαρμακολογικές ιδιότητες αυτής. Στη πραγματικότητα όμως η ουσία αυτή αποτελεί μόνον ένα κομμάτι από το παζλ. Το υδρόθειο που παράγεται απ΄ τα ίδια τα ερυθρά αιμοσφαίρια όταν μεταβολίζουν την αλισίνη φαίνεται πως είναι το κλειδί.